Judostage Koksijde april 2011

Zaterdag hebben zes judoka’s van Sportschool Geelhoed deelgenomen aan de internationale judo stage georganiseerd door judoclub Koksijde. Dit is deels mogelijk gemaakt door Stichting J.U.D.O Zeeland.koksijde042011_2

Vicky, Anne, Zeno, Boaz, Tom en Josia zijn op koninginnedag onder begeleiding van Eric en Irma naar Oostduinkerke gegaan en hebben daar een mooie trainingservaring beleefd.
In de Hazebeek sporthal was alles zeer goed georganiseerd door de ontvangende judoclub Koksijde gedurende de trainingsdag met tevens een verrassend lekkere en zeer goed verzorgde lunch.
Enkele ervaringen judoka’s:

Boaz
Al vroeg uit bed, want vandaag gaan we in de auto richting Koksijde voor een trainingsstage. Om kwart over zeven verzamelen we bij de Mc-Donalds en komen negen uur in Koksijde aan.
Na aanmelden gaan we ons opmaken voor de eerste training: twee uur randori’s. De eerste training wordt verzorgd door Dirk van Tichelt (5e op de Olympische Spelen 2008 Benjing) en bestaat uit de warming-up en ongeveer vier randori’s ne-waza (op de grond) en ongeveer zes tachi-waza (staand). Er zijn zo’n 200 judoka’s uit verschillende landen zoals: Engeland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en België.
De groep wordt in tweeën gedeeld. Een randori duurt vijf minuten. Ik heb veel verschillende technieken geprobeerd toe te passen zoals: o-uchi-gari, ippon-seo-nage etc. Ook heb ik geprobeerd de pakkingen, die we deze week geoefend hebben, toe te passen. Ik heb met veel verschillende goede judoka’s van mijn gewichtscategorie uit diverse landen kunnen judoën.
Na deze zware training gaan we omkleden en lunchen. We lunchen in een restaurant vlakbij, waar we als voorgerecht een soort erwtensoep krijgen en als hoofdgerecht een halve kip met friet en salade. Nadat we hier lekker gegeten hebben, gaan we even uitwaaien naar het strand.koksijde042011

Weer teruggekomen bij het sportcomplex beginnen we om 14.45 uur aan een techniektraining van een uur en een kwartier, die wordt verzorgd door Danny Belmans (voormalig Vlaams topsportcoördinator judo en trainer van de nationale vrouwenploeg in België).
In deze training leren we er weer een paar technieken in ne-waza bij.
De trainer legt het steeds duidelijk in stapjes uit. Bv. een techniek waarbij je probeert een tegenstander op zijn rug te draaien. Hier heb ik van geleerd omdat de techniek nieuw voor mij is.

Na deze training krijgen we een kwartier rust, waarna we weer aan een randori training van anderhalf uur beginnen, die weer door Dirk van Tichelt wordt gegeven.
Nu is elke randori vijf minuten plus een minuut golden score.
Ook hier heb ik met verschillende judoka’s kunnen judoën.

Om 18.45 uur is het afgelopen en daarna gaan we douchen.
Met zijn allen nog een lekker Belgisch stokbroodje, want honger krijg je wel na zo’n dag.
Dan weer in de auto richting huis, waar we ongeveer om 22.00 uur aankomen.

Anne
Zaterdag 30 april 2011. Vroeg op. Om kwart over zeven bij de Mac Donalds in Middelburg zijn. Anderhalf uur rijden.
We waren lekker op tijd voor de eerste training die om kwart voor tien begon. Er waren drie trainingen: twee randori trainingen en een technische training. Ik vond het een hele leuke stage. Vooral omdat er veel nationaliteiten waren: Franse, Belgische, Duitse, Engelse en Nederlandse.

Tussen de middag hadden we een grote pauze. We aten in een mooi restaurant en kregen een lekkere warme maaltijd.

Na de warme maaltijd gingen we nog even naar het strand en naar de supermarkt. Na de laatste training aten we nog ergens een broodje en toen reden we terug naar huis. Om tien uur waren we terug. Een lange dag dus. Niets van Koninginnedag gezien of gehoord. Maar dat was niet erg. Het was een zware, leerzame en vooral leuke stage!
Anne Muilenburg

logojudokoksijde websitessgkoksijde5kl

Mark Huizinga gaat Zeeuwse judoka’s lesgeven

Oud Olympisch judokampioen Mark Huizinga gaat vanaf dinsdag 19 april 2011 lesgeven voor Sportschool Geelhoed. Tonny Mulder wist Huizinga een aantal weken geleden op initiatief van stichting Judo Zeeland te strikken voor deze exclusieve overeenkomst.

Huizinga is sinds kort werkzaam voor de Nederlandse judobond als bondscoach voor de judoka’s tot 20 jaar. Hij zal tot en met 14 juni tweewekelijks een twee uur durende training verzorgen voor de aan districtskampioenschappen deelnemende Geelhoed judoka’s uit de klasses -15 jaar en ouder. Mulder is nog in overleg over de precieze invulling maar verwacht veel van deze samenwerking. Sowieso omdat je nu eens niet met een hele grote groep zomaar een clinic volgt, maar omdat er heel veel tijd is voor de individuele judoka. “Naast het feit dat Huizinga als persoon heel sympathiek is, werkt de ervaring en technische bagage die Huizinga met zich meebrengt motiverend en inspirerend voor zowel mijn wedstrijdjudoka’s als mezelf” aldus Mulder. De kosten van dit hele project worden grotendeels opgebracht door stichting Judo Zeeland. Erg leuk detail is dat het inmiddels alweer bijna 10 jaar geleden is dat Huizinga bij ons op bezoek was. Hij verzorgde toen de opening van onze judozaal.