Open Zeeuwse Judo 2019 afgelast

Beste sportvrienden,

Het spijt ons u te moeten meedelen dat het 5e Open Zeeuwse van 21 september 2019 helaas niet door gaat!
De reden? Eigenlijk simpel. Te weinig inschrijvingen.

We zijn natuurlijk echt super blij met de judoka’s uit binnen en buitenland die zich wel hebben ingeschreven. Daarom vinden we dit ook een teleurstellend besluit, ook voor onze organisatie. We kijken hier de laatste jaren erg naar uit. De slogan “Open Zeeuwse, meer dan alleen een wedstrijd” is niet toevallig gekozen, maar wellicht is het gedeelte “meer” uit die slogan nog niet voldoende om heel judoënd Nederland naar ons mooie Open Zeeuwse te krijgen.

Sportschool Geelhoed en Stichting JUDO Zeeland organiseren graag iets moois en goeds voor de judoënde jeugd. Dat doen we maandelijks op regionaal nivo, en 1 keer per jaar open voor iedereen. We hanteren dan altijd het motto: “we doen het goed, of we doen het niet”.
Om een leuke en veilige wedstrijd te judoën heb je voldoende judoka’s nodig om leuke poules te maken. We zijn voor het open Zeeuwse berekend op ruim 500 judoka’s. Dat past ruim, het budget, leuke ideeën voor extra activiteiten, de energie, de vrijwilligers en die ervaring zijn er ook. Tijdens ons clubkampioenschappen zijn er volgens dezelfde setup in dezelfde accommodatie immers ook zo’n 500 eigen leden die meedoen.

Dit jaar hebben zich nog niet eens 250 judoka’s ingeschreven. Dat zou toereikend kunnen zijn voor een jeugtoernooi tot 12 jaar, maar niet voor dit toernooi. Afgelopen jaar kregen we met 261 inschrijvingen al beduidend minder inschrijvingen dan het jaar ervoor en dan verwacht, toen hebben we ervoor gekozen om dit toch door te laten gaan. Door afmeldingen van zo’n 30 judoka’s op de dag zelf hebben we toen behoorlijk moeten schuiven en samenvoegen wat de veiligheid en beleving niet ten goede kwam. Ons toernooi viel dat jaar gelijk met een aantal andere toernooien in dat weekeinde die men voorbij moesten rijden om bij ons te komen. Dat leek ons toen de oorzaak.

Dus dit jaar uiterst zorgvuldig erop gelet dat we geen andere toernooi organisatie op dezelfde dag in de weg zouden zitten en omgekeerd. We hebben hierover ook overleg gehad met wedstrijdzaken van de Judobond Zuid-Nederland.
Aanvankelijk dachten we dat we het wellicht te vroeg in het seizoen organiseerden en/of dat de vakantie de opgaves een beetje tegenhielden. Als je dan bedenkt dat een week na ons toernooi het toernooi van Made een paar weken geleden al vol zat (chapeau voor de organisatie daar!!), dan ontstaat er bij ons toch twijfel.
Is Vlissingen te ver?
Is er te weinig reclame voor ons toernooi gemaakt?
Is het nivo van deelnemers aan ons toernooi te laag?
Is ons toernooi een toernooi waar we wellicht ten onrechte trots op zijn?Is de gezellige en ontspannen sfeer zoals wij die ervaren niet de juiste sfeer voor een dergelijk evenement?
Is ons idee van de unieke kristallen verzamel prijzen niet iets dat aansluit bij de verwachting van de deelnemers?
Is er iets dat ons ontgaat?

Wat nu?:
Uithuilen, de inschrijfgelden retourneren en opnieuw beginnen.

Het spijt ons uit de grond van ons hart dat we deze beslissing hebben moeten maken. Wij willen ook zeker niet te boek staan als een organisatie die “zomaar de handdoek in de ring werpt”.
Daarom proberen we het volgend jaar nogmaals. Een kapitaal aan prijzen en aandenkens is immers toch al geleverd en betaald.

Om volgend jaar tot een succes te maken vragen we uw hulp. Geneer u niet. Wij denken oprecht dat we met het open Zeeuwse een mooi toernooi neerzetten, maar trek ons gerust van die roze wolk af als u het daar niet mee eens bent. Alle suggesties om om er volgend jaar samen een mooi judofeest van te maken zijn echt van harte welkom.
Reageren kan op mailadres: info@openzeeuwsejudo.nl